Yerel Bilgiler

Bodrum Hakkında

Halikarnassos‘ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve “Tarihin Babası” olarak bilinen HEREDOT‘a göre Bodrum Dor‘lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg‘ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir. Bodrum M.Ö. 192’de Romalıların eline geçmiş ancak bu dönemde önemli bir gelişme göstermemiştir. M.S. 395 yılında Bizanslıların, M.S. XI. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. I. Haçlı savaşlarında Bizanslıların, XIV. yüzyılda tekrar Türklerin eline geçmiştir. 1415 yılında Rodos Şövalyelerinin eline geçmiş, 1522 yılında ise (Kanuni Sultan Süleyman döneminde) tekrar Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra adı Bodrum olarak değiştirilmiştir.

Bodrum’u Keşfet

Eski bir balıkçı kasabası olan Bodrum bugünlerde gece hayatının ve eğlencenin vazgeçilmez adresidir. Burada eğlenirken rahat kıyafetlerinizle her yerde zaman geçirebilirsiniz. Bodrum deyince insanın aklına taze balık, taptaze ürünlerle yapılmış güzel mezeler ve onların tamamlayıcısı Rakı gelir, bunlara eşlik eden ise Bodrum’un eşsiz manzarası ve denizidir.

Tarihi Yerler

Ortaçağ Şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum Kalesi’nden, dünyanın yedi harikasından ikisi, Halikarnas Mozolesi ve Artemis Tapınağı’na ev sahipliği yapan Efes en dikkat çekicileri. Tabii ki bunların dışında, binlerce yıllık tarihe kucak açmış şirin köyler olduğunu da belirtmek isteriz.

Tarihi Yerler


  • Image

Bodrum Kalesi

M.S. 15. yy.da Rodos Şövalyeleri tarafından St. Peter adına 99 yılda inşa edilmiştir. Halikarnassos’un ilk kurulduğu noktada Zephyrion adası üzerine kurulmuştur. Kale’nin yapımı sırasında Mausolos Anıt Mezarı’nın taşları ve rölyefleri kale duvarlarında kullanılmıştır. Osmanlılar zamanında Kale içindeki kiliseye bir minare ilave edilerek bir cami haline getirilmiştir. 1595’te hapishane olarak kullanılan Kale bugün müze olarak düzenlenmiştir.


Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos’da yaptırılmış, Dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezardır. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir. Mozole alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. İçeri girildiğinde sağda Bodrum tipi bir ev görülmektedir.

  • Image

  • Image

Bodrum Antik Tiyatrosu

Klasik Çağ Bodrum’unun günümüze gelmiş anıtsal eseri Bodrum tiyatrosudur. Tiyatro antik geleneğe uygun olarak Göktepe’nin güney yamacına yaslanmıştır.

Hemen her tiyatroda olduğu gibi Bodrum tiyatrosu da üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu tiyatro Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biridir. Mausolos Devri’ne aittir.


Bodrum Foto Galeri